Muziek en veiligheid

Muziek en veiligheidWe hebben allemaal onze ontspanning nodig. We werken allemaal hard en af en toe hebben we een momentje voor onszelf nodig. Ieder besteed deze momentjes op zijn eigen manier. De ene gaat een pint pakken onder vrienden, de ander kruipt lekker in de zetel om series te kijken en nog een ander gaat op stap voor een gezellig avondje uit. Tijdens een avondje uit wil je je amuseren. Hier draagt niet alleen het gezelschap aan bij maar vaak ook de muziek. Goed muziek zorgt voor een topavond. Maar ook al is de muziek best goed, te luid hoeft hij dan ook weer niet te staan. Tegenwoordig kan je op een feestje geen deftig gesprek meer voeren omdat de muziek gewoon te luid staat. Niet fijn en bovendien ook niet goed voor onze oren!

Te harde muziek zorgt voor gehoorschade

Een van de vele oorzaken van gehoorschade, is te luide muziek tijdens het uitgaan. Jongeren beginnen steeds vaker uit te gaan dus treden deze problemen ook vroeger op. 6% van de 12-18 jarigen heeft last van een pieptoon en 10% van de jongeren heeft last van oorsuizingen. Dit allemaal te wijde aan te luide muziek in de discotheek. Ook het te hard afstellen van de muziek bij je MP3 speler draagt hieraan bij. De muziek niet te hard zetten is dus de boodschap!

Beperkt aantal decibels

Om (blijvende) gehoorschade te voorkomen moeten we de muziek stiller zetten en de decibels dus verlagen. Sinds 2011 is er een regel dat op concerten en in discotheken het geluidsniveau niet hoger mag zijn dan 103 decibels. Bij andere bijeenkomsten zoals bijvoorbeeld een schoolfeest ligt de grens op maximum 88 decibels. Niet alleen goed voor onze eigen oren maar automatisch komen er ook minder klachten van geluidsoverlast uit de omgeving van discotheken.

Gehoorschade door te luide muziek voorkomen

Ook zelf kan je gehoorschade proberen te voorkomen. Luister je naar je MP3? Zet de muziek dan niet te hard. Ga je naar een discotheek? Ondanks de vermindering van de decibels kan er nog altijd gehoorschade opgelopen worden dus er wordt aangeraden om gehoorbeschermers te dragen. Op feestjes zoals schoolfeesten waar de decibels dus niet boven de 88 komen, is dit niet nodig. Sommige gehoorschade is nog te behandelen, maar niet altijd. Extra waakzaam zijn is de boodschap. Wil je meer tips of weetjes over uitgaan en muziek? Deze kan je hier op http://www.e-xlipse.nl/ vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *